Waarom én hoe een uithardingslamp je business kan maken of kraken!

Alles wat je moet weten over uithardingslampen en kwaliteit.

Het schrijven van deze blog ligt me enorm nauw aan het hart.

Waarom? Omdat ik, zowel in onze opleidingen als in onze groothandel, helaas nog al te vaak zie dat professionele nagelstylistes investeren in kwaliteitsvolle gels en producten, maar toch kiezen voor een goedkope, minderwaardige of foute uithardingslamp.

Tijdens opleidingen vertellen cursisten me trots dat ze "een goede deal" hebben gescoord via platforms zoals Temu of Shein — een lamp van amper 20 euro. Begrijpelijk vanuit financieel oogpunt, maar écht problematisch als we kijken naar de resultaten en de veiligheid.

Ook in mijn groothandel hoor ik regelmatig klachten zoals lifting, slechte hechting of zelfs "gelnagels die eraf vallen". Wanneer ik dan samen met de klant dieper graaf naar de oorzaak, komen we vaak tot de vaststelling dat het probleem niet in de producten of de techniek zit... maar in de lamp die gebruikt wordt.  Ofwel is het een lamp van lage kwaliteit, niet geschikt voor het merk dat wordt gebruikt ofwel is de lamp al veel te oud en weet mijn klant niet dat die regelmatig moet vervangen worden.

Een goede nagelbehandeling begint niet alleen bij kwaliteitsvolle producten of de juiste technieken maar ook de lamp die je gebruikt is minstens zo belangrijk.

In deze blog wil ik je uitleggen waarom een professionele uithardingslamp absoluut onmisbaar is en hoe je de juiste keuze maakt om jezelf én je klanten topkwaliteit te bieden.

Waarom is een goede uithardingslamp zo belangrijk?

De belangrijkste taak van een uithardingslamp is om de gel volledig te laten polymeriseren (uitharden).

Polymerisatie betekent dat de gel van een zachte massa verandert in een harde, duurzame structuur, dankzij een chemische reactie die geactiveerd wordt door UV- of LED-licht.

Een incomplete of foutieve uitharding geeft je alleen maar problemen en kan ook ernstige gevolgen hebben:

  • Slechte hechting, lifting (lucht), breken of barsten van de nagels waardoor je klanten geen langdurig plezier hebben van hun nagels en jij super gefrustreerd geraakt!
  • Allergieën of huidreacties door resterende, ongepolymeriseerde ingrediënten: heel gevaarlijk want het is een belangrijke oorzaak van allergieën!
  • Onprofessionele resultaten die schade toebrengen aan je reputatie: klanten die niet meer terugkomen of gaan rondvertellen dat je geen goede nagelstyliste bent.

Ik vergelijk het al eens met een cake bakken in de oven.  Langs buiten kan de cake er misschien mooi uitzien, alsof die klaar is, maar binnenin is de cake nog vloeibaar.  Een slechte/foute lamp kan dus de illusie geven dat het gelproduct is uitgehard terwijl dit niet het geval is.

Kies voor een Dual Wave LED-lamp.

In een ver verleden hadden we UV-lampen met hierin ‘bulbs’ die we om de 6 maanden moesten vervangen.  Op zich was deze technologie wel goed maar het is niet meer van deze tijd.  Deze lampen worden her en der nog wel aangeboden maar of ze de nieuwe formuleringen van gels volledig kunnen uitharden is iets wat ik betwijfel.  Daarnaast hebben we de klassieke LED-lampen maar tegenwoordig is het absoluut de standaard om te kiezen voor een Dual Wave LED-Lamp.

Alle lampen in ons assortiment zijn Dual Wave Lampen.

Een Dual Wave Lamp is een type LED-uithardingslamp die twee verschillende golflengtes van licht tegelijk uitzendt: 365 nanometer (nm) én 405 nanometer (nm).

Deze twee golflengtes zorgen ervoor dat een veel breder gamma aan gels en gellakken correct kan uitharden.  Een gewone klassieke LED-lamp zendt vaak alleen 405 nm uit, waardoor sommige gels niet optimaal polymeriseren.

Is de wattage van de lamp belangrijk? Ja én nee.

Allereerst…Nee! Wattage op zich bepaalt niet de kwaliteit van de uitharding.

Wattage = energieverbruik. Dus letterlijk hoeveel energie het toestel verbruikt om optimaal te kunnen functioneren. Het zegt dus niet direct iets over hoeveel effectief UV-licht (lichtintensiteit of straling) op de nagels terechtkomt.

In principe zou een lamp van 36W of 48W dus goed moeten uitharden MAAR dat is dus niet automatisch zo.  Er zijn meer factoren die belangrijk zijn.  Een lamp van 48W met slechte kwaliteit LED’s of een slechte plaatsing van de LED’s of een onvoldoende reflecterende binnenkant kan nog altijd voor een slechte uitharding zorgen.

Wattage is dus géén garantie voor kwaliteit.

Maar tegelijkertijd ook… Ja!  Wattage is wel belangrijk want een té laag wattage betekent meestal onvoldoende kracht.

Een zekere Wattage is dus een minimale vereiste.  Een lamp van bijvoorbeeld 6W of 9W is een te zwakke lamp en zal dus niet de nodige intensiteit behalen die nodig is om de gel voldoende uit te harden, ook als de lamp ‘warm’ aanvoelt.  Vaak is in dit soort lampen ook het aantal LED’s te beperkt.

Daarom wordt algemeen 36W of meer als ondergrens gebruikt: het is een praktisch minimum dat meestal genoeg output oplevert — mits de lamp goed gebouwd is natuurlijk.

Het aantal en de plaats van de LED’s.

Laat ik hier duidelijk zijn, de prijs van een lamp is de belangrijkste indicator om te weten of de fabrikant gekozen heeft voor een goede kwaliteit aan LED’s. 

Goede LED’s geven een helder, fel blauw-wit licht.   Afhankelijk van de technologie die de fabrikant gebruikt is ook het aantal LED’s bepalend.  Zo zien we bij de Light Elegance Lamp Gen4 en Akzentz Hybrid Pro Lamp 2.0 dat zij beide zeer fel blauw-wit licht uitstralen maar dat de technologie die binnen in de lamp gebruikt wordt verschillend is.  Hoe dan ook zijn deze beide lampen de “crème de la crème” op gebied van uitharding. 

Heeft de lamp gelige LED’s, kijk dan vooral naar het aantal LED’s in de lamp en hoe deze gepositioneerd zijn.  Bij voorkeur minstens 28 tot 36 LED’s, mooi verdeeld over de lamp, zonder ‘dode zones’. Gelige LED's wil niet persé zeggen dat de lamp een lage kwaliteit heeft, ook hier zit veel verschil in.  Gelige LED's geven ook een blauw-wit licht al zal de kwaliteit bepalen hoe krachtig deze zijn. Opnieuw, de prijs van de lamp is een goede indicator welke kwaliteit LED's de fabrikant heeft gekozen.

Het belang van een reflecterende binnenkant.

Geloof het of niet maar een reflecterende binnenkant maakt echt wel verschil!  En eigenlijk, als we daarover nadenken ook wel logisch.  De reflectie zorgt namelijk voor een nog meer gelijkmatige uitharding.  Zelfs mocht het hand wat scheef in de lamp liggen, de reflecterende wanden zorgen ervoor dat het licht ‘rond kaatst’ in de lamp.

Sommige lampen gaan ‘all the way’ en de hele binnenkant van de lamp bestaat uit reflecterend aluminium.  Als professional zou ik absoluut voor zo een lamp kiezen ook al zijn deze vaak wel het duurste.

Maar wist je dat een reflecterende bodemplaat én een glanzende witte binnenkant in de lamp ook voor een hele goede reflectie zorgen? Jazeker, ook dat kan een bepalende factor zijn in je keuze want deze lampen zijn vaak wat budget vriendelijker.

Belangrijk: waar je voorzichtig mee moet zijn, dat zijn lampen die een matte binnen uitvoering hebben en geen reflecterende bodemplaat.  Er is geen ‘rond kaatsing’ van het licht dat voor een optimale en verbeterde uitharding zal zorgen.  Deze lampen zijn vaak ontwikkeld door het merk zelf en harden dus ideaal de producten van dat bepaalde merk uit maar niet zozeer andere merken.  Dit merk je dan aan lifting (lucht), barsten en afbreken van de nagel maar ook aan verminderde resultaten zoals een top gel die niet mooi glanst.

Welke lamp je ook kiest, een correcte positionering van de vingernagels op de bodemplaat is ook belangrijk voor een optimale uitharding.  Een goede lamp heeft in de bodemplaat een indicatie waar je de vingernagels moet leggen of hoe diep je maximaal in de lamp mag gaan.

De juiste lamp voor de juiste chemie

Wat veel nagelstylistes niet weten, is dat een professioneel merk zijn lamp specifiek ontwikkelt om perfect samen te werken met zijn eigen producten.

De chemische samenstelling van gels, bases en topcoats verschilt namelijk van merk tot merk:

  • Verschillende foto-initiatoren (stoffen die reageren op licht en voor de uitharding zorgen)
  • Verschillende formules (meer of minder pigment, viscositeit, additieven)
  • Verschillende uithardingssnelheden en dieptes

Een merk stemt dus de golflengte, lichtintensiteit en LED-positionering van zijn lamp precies af op de noden van zijn eigen producten.  Dat betekent ook dat een lamp van merk X niet automatisch ideaal is voor producten van merk Y of Z, zelfs als beide lampen "Dual LED" zijn of "48W" aangeven.

Chemie is niet universeel en een lamp die perfect is voor één product, kan te zwak of te snel zijn voor een ander product.

  • Zwakke uitharding wordt dus veroorzaakt door een lamp met te weinig lichtintensiteit, verkeerde golflengte voor het type gel, slecht kwaliteit en positie LED’s en geen of nauwelijks reflectie.

​= onvoldoende energie → onvoldoende polymerisatie (lucht, lifting, afbreken, allergie,...).

  • Snelle uitharding kan ook voor problemen zorgen.  Een te krachtige lamp zonder gecontroleerde opbouw (geen low heat mode), foutieve product applicatie in combinatie met een te hoge lichtintensiteit of opnieuw de onjuiste combinatie van lamp en chemie kan voor spanning in het product zorgen wat dan weer scheurtjes in de gel kan veroorzaken.

​= teveel energie ineens → interne spanning en schade (barsten, breken).

Merk je problemen op zoals: slechte hechting, lifting, verlies van glans, scheurtjes,… geef niet onmiddellijk de schuld aan het product maar stel je ook eens de vraag ‘kan mijn lamp dit product correct uitharden?’  Want soms is het niet het product dat faalt — maar de lamp die simpelweg niet past bij de chemische vereisten van dat product.

Blijft het licht altijd (goed) branden?

Een professionele Dual Wave LED-lamp heeft zeker een veel langere levensduur dan oude UV-buislampen. Meestal wordt opgegeven dat LED’s tussen de 30.000 en 50.000 branduren meegaan.

Maar de ervaring heeft ons geleerd dat dit geen correcte informatie is.  De LED's verouderen zowel als je de lamp gebruikt maar ook als je de lamp niet gebruikt.  WAT??? Verouderen LED's ook als je ze niet gebruikt?  Ja, al gaat dat proces natuurlijk wat langzamer.

Bij gebruik - al dan niet intensief - is het natuurlijk logisch dat de LED's op termijn aan kracht zullen inboeten maar ook als je de lamp niet gebruikt verouderen elektronische componenten door tijd, temperatuur, interne oxidatie en microspanningen.  Je kan een lamp dus nieuw kopen en een jaar in je kast bewaren...ze zal op die tijd minder krachtig geworden zijn.  Vergelijk het met een autoband: zelfs als je de auto niet veel gebruikt moet je toch na een aantal jaren je banden vervangen omdat het rubber veroudert.

Mijn advies is, gebruik je de lamp intensief dan moet je deze echt na 1,5  tot 2 jaar zeker vervangen, ook al lijkt de lamp het ‘nog te doen’.  Denk aan de cake uit de oven…allergische reacties liggen dan op de loer!  Ik heb trouwens salons in mijn klantenbestand die standaard elk jaar hun lampen vervangen; ze willen geen gedoe met lifting (en klanten die terugkomen voor herstellingen) én ze zien het als een jaarlijkse investering.

Gebruik je de lamp minder intensief dan vervang je hem zéker om de 2,5 tot 3 jaar.

Is de prijs een bepalende factor?

Eerlijk, natuurlijk begrijp ik heel goed dat de prijs van een lamp soms een drempel kan zijn. Niet iedereen heeft zomaar de mogelijkheid om honderden euro’s te investeren, zeker niet als je nog aan het opstarten bent of je met je kosten al tegen een limiet aanzit.

Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om te beseffen dat een uithardingslamp geen gewone aankoop is zoals bijvoorbeeld een potje nagellak of een vijl.

Het is een fundamenteel stuk professioneel materiaal, een kernonderdeel van jouw werk, je resultaten én je reputatie.

Een goedkope lamp lijkt op korte termijn een slimme besparing.  Maar op lange termijn heb je er alleen maar miserie mee.  Om nog maar te zwijgen over de verantwoordelijkheid die je hebt als het op nagelallergieën aankomt.

Klein budget? Kies de beste lamp met de eigenschappen zoals hierboven beschreven dat binnen jouw budget past, maar wél van een professioneel merk dat transparant is over de kenmerken van de lamp.  Vermijd echt impulsaankopen via platforms zoals Temu, Shein of Wish, waar je geen garantie hebt op al de correcte eigenschappen waaraan een lamp moet voldoen.  Focus op duurzaamheid: beter één keer iets goeds aanschaffen dan telkens opnieuw investeren in ‘goedkope’ vervangers.

Voor al wie professioneel werkt, komaan dames, een kwaliteitsvolle lamp is geen luxe maar een belangrijke investering!   Als nagelstyliste ben je niet alleen creatief bezig, je runt ook een onderneming — groot of klein.

En een ondernemer investeert in zijn werkmateriaal, net zoals een chef-kok investeert in goede messen, of een kapper in goede scharen.  Een professionele uithardingslamp is geen kost, maar een verdienmiddel!  Uiteindelijk wil jij toch serieus genomen worden en dat kan niet met een lamp die onvoldoende uithardt en dus zorgt voor allerhande problemen.

Mijn advies

Een goede uithardingslamp is onmisbaar voor veilige, sterke en duurzame gelnagels.  Let niet alleen op het wattage, maar vooral op lichtintensiteit & reflectie, LED-plaatsing, golflengte en product compatibiliteit. 

Ja, zo’n lamp kost inderdaad meer dan al die goedkope alternatieven die je op allerlei platformen tegenkomt. Maar geloof me, er is niet voor niets het spreekwoord: "Goedkoop is dure koop."

Ook in onze nagelwereld klopt dat als geen ander: wat je vandaag denkt te besparen aan materiaal, betaal je morgen dubbel en dik terug in klachten, tijd vrijmaken voor herstellingen, verloren klanten en jij die gefrustreerd rondloopt.  Dat wil ik niet voor jou!

Daarom hoop ik oprecht dat al deze informatie je zullen helpen om de juiste keuze te maken.


Veel liefs, Ruth.

Als eigenaar van MONAI deel ik graag al mijn kennis met jullie. Heb je nog vragen over dit topic of over gelijk wat, aarzel dan niet om me te contacteren!