Vorige week gebeurde er iets dat me als onderneemster raakte. Ik werd publiekelijk beschuldigd van iets wat simpelweg niet waar was: het uitdelen van een vervallen staal.
Waar ik vooral van schrok – los van het feit dat ik het betreur dat een collega-onderneemster er bewust voor kiest om iemand publiekelijk te beschuldigen – is het gebrek aan kennis. Vanuit onwetendheid werd foutieve informatie gedeeld.
Deze nagelstyliste had namelijk de productiedatum geïnterpreteerd als de vervaldatum.
Ik ben niet iemand die overhaast reageert op situaties dus ik heb dit even laten rusten.
Nu ik een paar dagen verder ben, blijft er toch vooral één ding nazinderen…
Hoe kan het zijn dat een professional dergelijke belangrijke basisinformatie niet kent?
Maar toen klikte het...ze is niet de enige. De afgelopen weken, sinds we allemaal goed op de hoogte zijn gebracht wat de nieuwe wetgeving omtrent het verbod op TPO met zich meebrengt, zie ik verhalen als ‘ik moet al mijn kleurengels weggooien waar ik al 10 jaar voor gespaard heb’ of ‘meer dan 500 kleuren voor de vuilbak, een werk van 6 jaar’.
Maar hier wringt het. Want eigenlijk mocht je die producten al lang niet meer gebruiken als ze echt al jaren oud zijn. Elk product heeft een houdbaarheid, en het is jouw verantwoordelijkheid als professional om die te respecteren – voor de veiligheid van je klant én jezelf.
Als morgen de FOD Volksgezondheid langskomt en je staat daar met potjes die al ver over datum zijn, dan is dat geen misverstand meer, maar een overtreding. En dat is makkelijk te vermijden – gewoon door te weten wat je moet checken op je verpakking.
Of je nu starter bent, ervaren stylist of zelfs educator: het is essentieel dat je weet hoe je een product moet ‘lezen’. Hoe je vervaldata interpreteert, hoe je ingrediënten checkt, en hoe je juiste info doorgeeft aan je klanten of cursisten. Je hoeft geen chemicus te zijn, maar je moet wél de basis beheersen.
Wat moet er verplicht op je potje staan?
Om als cosmeticaproduct conform te zijn met de Europese wetgeving (EU Cosmeticaverordening 1223/2009), moet op elke verpakking en/of het etiket minstens het volgende staan:
- Naam en adres van de verantwoordelijke persoon
Dit is meestal de fabrikant, importeur of distributeur binnen de EU. Zo kan men altijd contact opnemen bij vragen of problemen.
- Inhoud
De hoeveelheid in gewicht (g) of volume (ml).
- Batchnummer of LOT-nummer
Dit is essentieel voor traceerbaarheid bij eventuele klachten of terugroepacties.
- Functie van het product
Tenzij deze duidelijk is vanuit de presentatie. Bijvoorbeeld bij een shampoo of nagellak remover is dit vanzelfsprekend, maar bij een multifunctioneel product moet de functie vermeld worden.
- Gebruiksaanwijzing
Indien nodig om het product veilig te kunnen gebruiken. Dit kan op de verpakking, een bijsluiter of via een symbool dat verwijst naar bijgevoegde instructies.
- Ingrediëntenlijst (INCI)
Alle ingrediënten moeten vermeld staan volgens de International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI), en wel in volgorde van afnemend gewicht. Dat betekent dat het ingrediënt dat het meeste aanwezig is in je potje of flesje, als eerste vermeld wordt, en zo verder. Het ingrediënt dat helemaal op het einde van de lijst staat, zit er dus in de kleinste hoeveelheid in. Vergelijk het gerust met een voedingsetiket: ook daar staan ingrediënten gerangschikt van meest naar minst.
Er zijn wel enkele nuances:
a) Ingrediënten onder 1% mogen in willekeurige volgorde na de ingrediënten boven 1% worden vermeld.
b) Kleurstoffen (bijvoorbeeld CI-nummers) mogen op het einde van de lijst staan, in willekeurige volgorde.
‼️ Belangrijk bij het lezen van ingrediënten is dat alles tussen de komma’s telt als één ingrediënt.
- Houdbaarheid
Dit kan op twee manieren vermeld worden:
1. Ten minste houdbaar tot (THT-datum)
Als een product een houdbaarheid heeft van minder dan 30 maanden, moet dit expliciet worden vermeld met:
· Het zandloper-symbool (⌛) óf
· De vermelding “Exp” gevolgd door de datum (bijvoorbeeld “Exp 04/2026”).
Dit geeft aan tot wanneer het product ongeopend gegarandeerd stabiel en veilig is.
2. PAO (Period After Opening)
Als een product langer dan 30 maanden houdbaar is, dan wordt de houdbaarheid na opening aangegeven met:
· Het open potje-icoontje, met daarin een aanduiding zoals “12M” (wat betekent: 12 maanden houdbaar na opening).
💡 Belangrijk:
De ‘manufacturing date / MFGDATE’ (productiedatum) is niet verplicht om te vermelden, maar sommige merken zetten dit wel voor interne batch-controle of transparantie. Verwissel deze dus niet met een vervaldatum. Het PAO-icoontje bepaalt hoelang het product na opening houdbaar blijft.
Alle cosmetica heeft, net zoals voeding, een zekere houdbaarheid. Dus ook jouw dagcrème, mascara én potjes gel!
Ik hoop dat deze blog je helpt om cosmeticaverpakkingen voortaan met andere ogen te bekijken. Want kennis is pas krachtig als ze juist is, zeker als je ze doorgeeft aan anderen.
Laten we samen blijven kiezen voor feiten, voor groei en voor respect in ons vak. Daar wordt iedereen beter van.

Veel liefs, Ruth.
Als eigenaar van MONAI deel ik graag al mijn kennis met jullie. Heb je nog vragen over dit topic of over gelijk wat, aarzel dan niet om me te contacteren!